Bilgisayarlı Yürüme Analizi / Kişiye Özel Tabanlık Yapımı
Yürüme analizi, belirli bir hasta grubu dışında, erken tanı ve olası problemlere önlem almak için 6 yaşından itibaren uygulanabilen, ayağın anatomik yapısını ortaya çıkaran yöntemlerden birisidir.
Normal yürüme sapmalarının objektif olarak değerlendirilmesinde, tanı koymada ve uygun tedavinin belirlenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Yürüme analizinde bir yürüme bandı kullanılır.
bu bandın üzerinde belirli bir süre yürütülür. Bandın üzerine konmuş olan “force plate”, yani kuvvet platformu, aracılığı ile yürüme fonksiyonu süresince eklemlerde oluşan tüm hareketler bilgisayara otomatik olarak aktarılır.
Aktarılan bilgiler değerlendirilerek, grafiklerle desteklenmiş bir sonuç raporu oluşturulur. Analiz raporunda eğer yürüyüş bozuklukları varsa, değerlendirilip teşhis konularak tedavi planı oluşturulur.
Yürüme analizinin belirli bir hasta grubu için önerilmesi şart değildir. İhtiyaç duyulan herkes için yapılabilir. Merkezimizde, analiz sonucuna göre ihtiyaç görülmesi halinde -kişiye özel tabanlık- yapılmaktadır.
Bilgisayarlı Yürüme Analizi Hangi Amaçlarla Yapılır ?
- Sporcularda yapılan sporun kalitesini artırmak
- Fazlaca düşen kişilerde düşmenin sebebini bulmak
- Yürürken ağrı hisseden kişilerde ağrının sebebini bulmak
- Hasta bireylerde; tedavi planını çizmek
- Tedavi etkinliğini değerlendirmek
- Kalıcı bir kayıt sağlamak
- Tedavi protokolleri geliştirmek ve farklı tedavilerle kıyaslamak
- Ortez ve protezlerin etkinliğini araştırmak
- Yeni protez dizaynları önermek
- Yürüme eğitimi vermek